Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не
Loading...
VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR
Световно признание за вино на Via Vinera

Световно признание за вино на Via Vinera

Щастливи сме да съобщим, че вино от портфолиото на Via Vinera получи много висока оценка от американката Кристи Кентърбъри, Master of Wine. Тя е един от най-влиятелните винени професионалисти в световен мащаб: лектор, награждаван автор на десетки статии и главен съдия на едни от най-престижните винени конкурси. Получаването на добри оценки от нейна страна е престижна референция не само за Via Vinera, но и за цялата българска винена сцена.

На 18 май 2018 Кристи Кентърбъри публикува на своя блог впечатленията и оценките си за група български вина, предоставени й за дегустация.

Най-високо оценено от белите вина е Bulgarian Heritage Dimyat 2016 Via Vinera. Всяко признание е важно за нас, но особено много ни радват добрите оценки за вината ни от местни български сортове. В серията „Bulgarian Heritage“ влагаме не само своето майсторство, но и любовта към традициите.

Ето какво пише Кристи Кентърбъри за Bulgarian Heritage Dimyat 2016 Via Vinera:

„Само пет изби в България правят чистосортов димят – „древен балкански сорт“, според енциклопедията Wine Grapes, по всяка вероятност с български произход. Твърди се, че ако достигне пълна зрялост, димятът може да бъде конкуренция на шардонето по тези земи! Този димят е напълно различен от реколта 2015 (б.а. реколта 2015 на същото вино е дегустирана от Кристи Кентърбъри през септември 2017). Част е от серията „Bulgarian Heritage“ на избата, в която всяко вино е произведено от местен сорт. Носът му е комбинацият от пикантността на пино гри и тревистите нотки на совиньон блан. Тялото му изобилства от аромати на жълта слива, круша, японски лимон (yuzu), карамбола (star fruit) и круша. Галещо и обло, без очевидно присъствие на дъб, въпреки отлежаването му в нови 500-литрови български бъчви.. Богата и зряла, реколта 2016 определено е атрактивна.

88 точки, консумирайте 2018-19"

Пълната оригинална статия на английски можете да прочетете 
ТУК