Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не
Loading...

Какво се случва с виното, когато отлежава?

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR BISOU
Какво се случва с виното, когато отлежава?

Какво се случва с виното, когато отлежава?

 

С времето, ароматите и цветовете на виното се изменят. Това дали тези промени подобряват виното или не, зависи от много фактори, основният от които е личният вкус и предпочитание.

 

 

Не всяко вино става по-хубаво с времето. Вино, направено за директна консумация, би загубило плодовият си характер ако го сложим в изба за повече време. Вината направени за отлежаване са неприятни на вкус веднага след бутилиране, защото обикновенно стареенето изисква по-високи нива на танини и киселини.

 

Танините се намират в ципата и семето на гроздето и имат горчив вкус, който остава сухота в устата. С времето те “омекват”, защото се полимеризират (формират по-дълги вериги едни с други). Също така, танините са от една и съща група със съставките, формиращи вкуса и цвета, които също се изменят с времето.

 

 

 

 

Още няколко неща, които се изменят с времето:

 

-   Динамиката на стареене

Червените вина губят цвят, белите го придобиват

Простите плодови аромати стават по-богати

Силните плодови аромати се изменят и се смесват с по-фините, плътни такива.

Киселинноста и танините изчезват

 

Киселините и танините са също така консерванти, които забавят оксидирането и реакциите, които променят вкуса. В белите вина се съдържат много малко от тях, заради което те рядко стават за отлежаване, с изключение на някои сортове като Семийон, Шенин Блан и Ризлинг. Някои вина от тези сортове могат да отлежават по-дълго дори от повечето червени вина.

 

 

Тогава, как експертите решават кое вино ще бъде най-добро след 5 години и кое, след 25?

 

С провидение! Като преценят как предишните реколти от този сорт и регион са се развивали с течение на времето. След това, установяват как климатичните условия биха се отразили на танините, киселината и развитието на плодовете. От тази информация може да се направи добра преценка кога едно вино е най-добро за пиене.