Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не
Loading...

Може ли червеното вино да подобри физическата ви форма?

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR BISOU
Може ли червеното вино да подобри физическата ви форма?

Може ли червеното вино да подобри физическата ви форма?

 

Виното е полезно за много повече неща от това да разпуснем в края на дълъг, натоварен ден. Има доста проучвания, доказващи, че до чаша вино при жените и до две при мъжете, могат да имат изненадващи ползи за здравето. Тук ще посочим някои от най-основните.

 

 

1 - Удължава живота

Учени от медицинският университет в Харвард са потвърдили, че ресвератрол - съставка открита в ципите на червеното грозде, стимулира протеин, който предпазва тялото от болести, дължащи се на стареенето.

 

 

2 - Подобрява паметта

Ресвератролът помага и за подобряване на краткосрочната памет. При неговия прием се наблюдава по-висока активност в хипокампуса (частта от мозъка, която контролира сформирането на спомени, ученето и емоциите) 

 

3 - Намалява риска от сърдечни заболявания

Проучване от 2007 твърди, че процианините - съставки, намиращи се в танините на червеното вино, подпомагат стимулирането на сърдечносъдовото здраве. Също така, вината, произведени в районите на югозападна Франция и Сардиния, където хората са склонни да живеят по-дълго, имат особено високи концентрации на съединението. Друго проучване на Харвардското училище по обществено здраве предполага, че при умерените консуматори на вино, вероятността да получат сърдечен удар е по-малка.

 

 

 

 

 

4 - Добро е за очите

Исландски учени са открили, че има 32% по-малка вероятност любителите на вино в умерени количества да хванат катаракт

 

 

5 - Ограничава риска от ракови заболявания

Още една полза от ресвератролът - той държи раковите клетки гладни, като блокира развитието на ключов протеин, който ги храни.

 

 

6 - Полифенолите (антиоксиданти, намиращи се във виното) могат да забавят растежа на бактериите в устата и да предотвратят образуването на кариеси.