Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не
Loading...

Как да усетим едно вино?

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR BISOU
Как да усетим едно вино?

Как да усетим едно вино?

Ходили ли сте на дегустация на вина? Доста хора се притесняват от тези събития, знаейки, че около тях ще се носят реплики като “Усещам пръстта в това вино” или “Танините му са превъзходни”, докато те се чудят “Какво беше танин?”

 

Истината е, че не е нужно да разбирате всички термини за състава и произхода на едно вино, за да го оцените. Даже напротив, трябва да се отърсите от тези неща и да се концентрирате върху усещанията си. Както при всичко, така и при виното възприятията на всеки човек са различни и това, което харесва на едни, не е задължително да се харесва на други.

Ето пет прости стъпки, с които по-лесно ще се насладите на дегустирането на вина и ще откриете кое е най-подходящото за вас.

 

 

Завъртете чашата и вдишайте

Завъртете виното в чашата си, след което сложете носа си над ръба и и вдишайте дълбоко преди да го опитате. Въртенето активизира ипаряването на алкохола във виното и на ароматните вещества, които той носи със себе си. Усещайки тези нюанси, небцето ви се приготвя да посрещне виното още преди да сте го отпили.

 

 

2

Отпийте, и изплюйте (или преглътнете)

Това е най-често задаваният въпрос при дегустация. Идеята виното да се плюе е възникнала, за да могат сомелиерите да останат трезвени, когато пробват голям брой различни вина. Чисто и просто, ако изпиете пет пълни чаши вино, преценката ви за това кое ви е харесало най-много няма да е точна. Това е причината почти всички винарни в днешно време да предлагат малко количество от всяко вино за пробване. След като отпиете глътка вино, „разходете“ го с език из устата преди да изплюете /или преглътнете/. Така то ще достигне до всички вкусови рецептори в устната кухина и на езика.

 

3

Не се притеснявайте да задавате въпроси 

Така ще разберете повече за региона и историята на виното, което пробвате.

 

4

Водете си бележки

Няма как да запомните много информация за толкова малко време. Записвайте си, за да знаете след това вината от кой сорт или регион прилягат повече на вашия вкус и какво да търсите по магазините.

 

5

Пийте и вода 

Между дегустацията на различните вина трябва да пиете вода - за да може да разграничите вкусовете на отделните вина и разбира се, за да останете хидратирани. Най-добре отпивайте на малки глътки.