Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не
Loading...

Формата има значение

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR BISOU
Формата има значение

Формата има значение

 

Пазарът на вина предлага изобилие от опаковки – малки бутилки, големи бутилки, картонени кутии, дори и пластмасови дамаджани. И въпреки, че формата на бутилката не влияе на вкуса на виното, често по нея се разбира от кой регион произлиза то.

 

Ето накратко някои от най-често срещаните бутилки:                  

 

                     

 

 

Бургундска 

 Класическа и елегантна, тя се появява през деветнадесети век. Смята се, че има заоблени страни, просто защото така е била по-лесна за изработка. Използва се предимно за бутилиране на Пино Ноар, Алиготе и Шардоне. Заради популярността си, често е стилизирана - има доста нейни варианти с по-дебело стъкло и с по-голяма обиколка.

 

 

 

               

 

 

 

Бордо

 Права и продълговата, с високи рамена, тази бутилка е широко използвана за бутилиране на много видове вина: Каберне Совиньон, Мерло, Малбек, Совиньон Блан, Шенин Блан, Семийон и повечето купажи от Меритаж и Бордо. Стъклото е тъмнозелено за червени вина и светлозелено за бели.

 

 

                  

 

 

Мосел/Алсас

 

Тези бутилки са дълги и тънки, с продълговато гърло и се правят предимно от зелено стъкло. По традиция се използват за вина от регионите Мосел (Германия) и Алсас (Франция). В тях се бутилират най-вече Ризлинг и Мюлер-Тургау.

 

          

 

 

 

Шампанско

Формата на тази бутилка е такава не заради естетиката, а от технически съображения. Нейното дебело стъкло, меки извивки и дълбоко дъно са много важни, защото пенливото вино седи вътре под голямо налягане - около 3 пъти по-високо от това на автомобилна гума. Корковата тапа е по-широка и една трета от нея е от външната страна, за да може по-лесно да се захване при отваряне на бутилката. Дъното е дълбоко за по-добър захват при наливане.