Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

световно признание

|

Световно признание за вино на Via Vinera

Щастливи сме да съобщим, че вино от портфолиото на Via Vinera получи много висока оценка и световно признание от американката Кристи Кентърбъри, Master of Wine. Тя е един от най-влиятелните винени професионалисти в световен мащаб: лектор, награждаван автор на десетки статии и главен съдия на едни от най-престижните винени конкурси. Получаването на добри оценки от нейна страна е престижна референция не само за Via Vinera, но и за цялата българска винена сцена.

На 18 май 2018 Кристи Кентърбъри публикува на своя блог впечатленията и оценките си за група български вина, предоставени й за дегустация.

Най-високо оценено от белите вина е Bulgarian Heritage Dimyat 2016 Via Vinera. Всяко признание е важно за нас, но особено много ни радват добрите оценки за вината ни от местни български сортове. В серията „Bulgarian Heritage“ влагаме не само своето майсторство, но и любовта към традициите.

Ето какво пише Кристи Кентърбъри за Bulgarian Heritage Dimyat 2016 Via Vinera:

„Само пет изби в България правят чистосортов димят – „древен балкански сорт“, според енциклопедията Wine Grapes, по всяка вероятност с български произход. Твърди се, че ако достигне пълна зрялост, димятът може да бъде конкуренция на шардонето по тези земи! Този димят е напълно различен от реколта 2015 (б.а. реколта 2015 на същото вино е дегустирана от Кристи Кентърбъри през септември 2017). Част е от серията „Bulgarian Heritage“ на избата, в която всяко вино е произведено от местен сорт. Носът му е комбинацият от пикантността на пино гри и тревистите нотки на совиньон блан. Тялото му изобилства от аромати на жълта слива, круша, японски лимон (yuzu), карамбола (star fruit) и круша. Галещо и обло, без очевидно присъствие на дъб, въпреки отлежаването му в нови 500-литрови български бъчви.. Богата и зряла, реколта 2016 определено е атрактивна.

88 точки, консумирайте 2018-19″

Пълната оригинална статия на английски можете да прочетете ТУК

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR