| 09/12/19 10:34 AM
Професия „сомелиер“
Професията на сомелиера е древна и едновременно с това модерна.
Титлата произлиза от френските думи sommerier, somier и bete du somme, които са се отнасяли до дворцовия пост на човек. Този човек бил натоварен с транспортирането на хранителните запаси. Терминът датира от времената, в които това е ставало посредством товарни животни (saumalier на провансалски диалект означава водач на товарни животни). През XVII век във френския двор тази личност е била отговорна за слагането и подреждането на масата и за виното на нея. Като задачата й е била по-скоро да осигурява достатъчно количество, отколкото разнообразие и качество.
Модерният облик на професията на сомелиера се оформя през 80-те години на XX век. Тогава, в търсене на начини за увеличаване продажбите на вино, изби и преса, започват да обръщат сериозно внимание на връзката между вино и храна. Френският парадокс също допринася за това на виното да се гледа с по-добро око, отколкото на другите алкохолни напитки. И така постепенно от един добър ресторант започва да се очаква да има качествена и разнообразна винена листа. Това извежда на преден план и леко позабравената позиция на сомелиера, като „човека с виното“.
В днешно време сомелиерите са тези хора в ресторантите, който се грижат за всичко, свързано с напитките – съставянето на листите според конкретни критерии, поддържане на наличности. Както и обучение на персонал, обслужване и т.н. Ключова връзка с думата „сомелиер” има думата „ресторант”. Един сомелиер винаги е съотнесен към винената селекция на един ресторант и обслужването на неговите клиенти.
И въпреки, че потенциално всеки по-любознателен сервитьор може да има претенции към титлата, обучението и професионалното сертифициране на един сомелиер е не лека задача, изискваща сериозна теоретическа подготовка, много практика и полагане на многобройни изпити. Базовото обучение може да се придобие в рамките на няколко курса и с достатъчно четене и дегустационна практика. А по-сериозното отнема поне две години и изисква сериозна финансова инвестиция.
Един посветен сомелиер има познания за:
– история, климат, релеф, почви, сортове, закони, класификации, лозарски и винарски практики на всеки един регион от всяка една винопроизводителна страна на света;
– дегустационни техники и органолептичен анализ не само на вино, но и на спиртни напитки, минерална вода, бира, чай и кафе;
– комбинация на различни видове ястия и сирена с напитки
– маркетинг на съвременния винен пазар и задълбочени познания за конкретния пазар, в който сомелиерът работи;
Master Sommelier е най-престижната, трудна за получаване и високо уважавана титла сред сомелиерите, а също така и спечелването на Световното първенство на гилдията им.
Разберете още за Специфика на розето