Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

пенливо вино

|

Какво е Pét-Nat или малко повече за естественото пенливо вино

Хубаво е, че винената мода съществува. Хубаво е и, че в нея има както удачни обрати, така и недоразумения. И също така е хубаво, че както във всяка мода и в нея има свобода. Можем да я държим под око, но не сме длъжни да я следваме.

Една от последните тенденции във винения живот на европейските градове, която неочаквано, но факт, си проправи път и до България. Нарича се Pét-Nat и преоткрива древния метод за производство на пенливо вино, известен като méthode ancestrale.

Pét-Nat е съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо) и е обобщаващ термин за практически всяко пенливо вино, произведено по „древния метод“, т.е. виното е бутилирано преди завършване на алкохолната ферментация, без допълнително да му се добавят захар и дрожди, както би било при класическата технология. Древният метод произвежда по-леко (около 10% алкохол), по-слабо газирано, нефилтрирано, често мътно вино, в затворена с капачка за бира бутилка и често – доста непредвидимо.

Отварянето на всяка бутилка си е преживяване, не само защото Pet-Nat може да бъде бяло, розе или червено, а и защото газировката може да варира от деликатен мус до искриви мехурчета (нестабилизираният продукт се развива различно в зависимост от мястото и времето на съхранение).

Повече от приемливата цена на Pet-Nat (под 30 евро в особено модерните ресторанти и винени барове, на другите – около 22) ги прави лесен избор за начинаещите в света на виното, които загубват почва под краката си. Ако трябва да платят висока цена за непознат продукт. Също така, те, да си кажем честно, не са в захлас пред миризми от рода на кожа, катран и месо. Все пак неутралните аромати и вкусове на Pet-Nat вината ги правят удачни както за аперитив, така и за азиатски храни, храни на грил, терини и студени меса и т.н.

Името Pet-Nat

Методът може и да е древен, но името Pet-Nat е съвсем модерно. Долината на Лоара с многобройните си био, биодинамични и натурални изби е мястото, на което през 90-те години на 20 век стартира новата мода. Хората по Лоара от векове пият слабо газираните си вина. Но светът, с изключение на няколко винени маниаци, често не е чувал за тях. Двама от местните винари – Thierry Puzelat и Christian Chaussard – започват да преоткриват метода и да наричат вината си “Pet-Nat”. С това е поставено началото на поредната винена мода. Трябва й малко време, за да стигне до баровете и ресторантите на Париж, Лондон и Ню Йорк. Както и подбутване от другата сериозна вълна във винената мода. Тази на натуралните вина. Но днес почти няма да видите винена листа на уважаващо себе си място, в която да не присъства Pet-Nat.

Към момента на пазара ни могат да бъдат намерени Pet-Nat и на две български изби. Които са добре изпълнени и атрактивни вина. И  показват не само информираността на българските технолози, но и готовността на българската публика да опита нещо ново.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR