Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

основи на дегустацията

|

Основи на дегустацията: външен вид (око)

За общите положения при дегустацията на вино можете да прочетете тук 

Първата фаза на дегустацията е визуална и при нея разглеждаме бистротата и цвета на виното. 

Виното се намира в чашата ни (всичко за правилната чаша за вино прочетете тук), която е напълнена на 1/3 от обема й. Необходими са ни източник на светлина (по възможност дневна) и бял фон (лист хартия, салфетка). 

Бистрота (или прозрачност) – оценява се най-добре като вдигнем чашата на нивото на очите си и я държим така, че странично през нея да струи светлина. Виното трябва да e  прозрачно и бистро. Помътнявания на цвета, както и наличието на подозрителни частички в него са знак за възможни дефекти, наличието на които ще потвърдим или отхвърлим в по-нататъшните фази на дегустация.

Цвят – основно качество, благодарение на което различаваме типовете вина: бяло, розе, червено. Цветът на виното ни дава информация за:

– Сорта грозде – да вземем за пример два често срещани сорта: каберне совиньон и пино ноар. Зърната на каберне совиньон са по-малки, с по-дебела и по-тъмна ципа, отколкото тези на пино ноар. В резултат на това, цветът на вина от или базирани на каберне совиньон клони към виолетов, докато цветът на вината от пино ноар се асоциира със светъл рубин.

– Винификационните методи – при производството на червено вино ципата на гроздето се оставя да ферментира с гроздовия сок. Багрилните вещества се намират в ципата, така че колкото по-дълъг е контактът на ципата с гроздовия сок, толкова по-тъмен ще бъде цветът.

– Възрастта – младите червени вина са богати на багрилни вещества и цветът им е по-наситен и по-плътен. С времето тези вещества реагират помежду си и с други вещества във виното и се отделят под формата на утайка на дъното на бутилката. От виолетов или рубинен цветът изсветлява до керемиден. Цветът на белите вина пък обратно – потъмнява с времето и започва да става кехлибарен.

Цветът се характеризира чрез интензивност и оттенък (нюанс):

– Интензивността, или плътността, на цвета, се преценява най-добре като държим чашата без да я накланяме и гледаме течността в нея отгоре. Плътността на цвета не е критерий за качество. Тя би могла да бъде указание за структурата на виното и тялото му. При червените вина цвят и танини често вървят ръка за ръка, т.е ако цветът е дълбок и почти непрозрачен, очакваме вино с плътно тяло. 

– Оттенъците на цвета се наблюдават като накланяме чашата под ъгъл от 45° на бял фон.  Почти винаги се наблюдават различни нюанси в центъра на течността и по края й. Оттенъкът на цвета дава информация за възрастта и стадия на развитие на виното. 

За описването на белите вина се използват нюансите на жълтия цвят. Те се движат от  зеленикави, за младите вина, през златисти и достигат до кехлибарено-махогонови за вина в напреднала възраст: зеленикаво жълт, лимонено жълт, сламен, светло злато, златистозелен, златист, старо злато, кехлибар, махагон, орех, кафяв, червено кафяв. 

Цветът при червените вина се променя от виолетов през рубинен и гранатов до кафеникав: светло/тъмно/ярко червено, пурпур, виолетово, виолетово-червен, рубин, гранат, керемиден, оранжево-червен, кафяво-червен, златисто-червен.

Розето се среща във всички нюанси между жълтия, керемиден и светло червен цвят: сив, виолетово-розов, жълтеникаво-розов, ярко розов, малинов, оранжево-розов, портокалов, керемиден, лучена люспа.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR