Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

CONTOUR PINOT GRIS

|

Коя е правилната температура за сервиране на вино?

Един от най-важните параметри на хубавото вино, освен реколтата, сорта и начина на отлежаване, е правилната температура не само на съхранението му, но и при сервирането. И най-прекрасното вино няма какво да предложи при неправилната температура.

Ароматните компоненти на виното са летливи и стават доловими за обонянието ни чрез раздвижване или аериране (въртенето на чашата) и правилна температура. Тук трябва да се прави разлика между червеното, бялото и розето, разбира се.

В общи линии важи правилото, че колкото по-таниново, мощно и обемно е едно вино, толкова по-висока температура му трябва, за да започнат да се разгръщат (изпарявайки се) ароматните му компоненти. Едно леко червено вино, като гъмза или Божоле, може да бъде третирано като бяло – ароматите му се долавят добре, дори когато то е сравнително хладно.

Максималната температура на поднасяне на плътни, танинови червени вина като каберне совиньон, мерло, каберне фран, сира, малбек, темпранийо, рубин и мавруд е 18°С. Деликатни сортове като пино ноар, небиоло, гренаш, мелник и гъмза, както и повечето плътни розета се сервират на 14°C – 16°С. При по-ниски температури, червените вина стават груби и танините им изпъкват повече.

При белите вина също има градация. Леките, обикновено се нуждаят от между 7°C до 10°C. Ако са отлежавали в дъб се сервират малко по-топли 10°C до 12°C. При такива вина алкохолното съдържание обикновено е около 13%, тялото е плътно, а ароматният профил – многопластов и поради тези причини се нуждаят от по-висока температура, за да развият изцяло вкусовия си и ароматен потенциал. При по-ниски температури от споменатите на преден план излизат киселините, а ароматите се подтискат.

При пенливите вина ситуацията е дори по-предизвикателна. Температура от 6°C би била оптимална за тях, тъй като тогава мехурчетата и мусът се усещат по-фини.

Охлаждането на виното става или в хладилник, или в подходящ винен шкаф или изба. Белите се нуждаят от около 2 часа, а червените от около 30-40 минути в хладилник. Червените, извадени директно от избено помещение трябва да престоят около 30 минути на температурата в стаята или помещението, в което ще бъдат консумирани.

Вино във фризера? Да, при условие, че не го забравите там. Престоят му в камерата не трябва да надвишава 20 минути. Горе-долу толкова ще отнеме да се охлади и в ледена вода.

Лед във виното? Обидна ли е купичката с лед, която ни носят в ресторантите или е по-скоро въпрос на вкус? Допреди няколко години да сложим лед във виното беше винено богохулство, но днес пазарно ориентираните изби даже пускат на пазара вина, които са произведени, за да се консумират с лед. През 2016 година Moët & Chandon например произвежда Moët’s Ice Impérial Rosé, замислено да се сервира върху лед. Така, че изборът е ваш: правете това, което ви доставя удоволствие, защото целта на виното преди всичко е да ви направи щастливи. Все пак, ние бихме препоръчали да се насладите на добро вино, а не на такова, което има нужда от лед.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR