Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

бутилка вино и коледни подаръци

|

Коледни подаръци на тема “Вино“

Намирането на подходящ коледен подарък е нелека задача и често решението е въпрос не толкова на бюджет, колкото на креативност и въображение. Хубавото на “винените хора” е, че са любопитни и се радват от сърце на всичко свързано с виното, а подаръците за тях изобилстват и са лесни за намиране. Ето няколко предложения за подаръци, съобразени както с нивото на познания на винения човек, така и с вашия бюджет.

1. Бутилка вино – на пръв поглед, най-логичният подарък. Нещата обаче не са толкова прости:
– за начинаещ във виното изберете бутилка вино с цена над тази, на която той обикновено купува, за да онагледите разликите. Изберете вино, което вие лично познавате и в чиито качества не се съмнявате. Най-добре българско.
– за средно напредналия – прекалено скъпи вина той няма да пие, а ще запази със страхопочитание. Най-удачната ценова категория е 25-30 лева, а дестинациите могат да бъдат най-разнообразни – на този етап от развитието си винените хора са особено любопитни;
– за винения маниак – изберете вина от световно известни региони, оценени високо от специализираната преса. Такъв подарък ще поласкае маниака, който би искал да знае дали “експертите” наистина знаят толкова много. Една идея би била магнум-бутилка в скъпа дървена кутия;

2. Гурме-кошница – удачен подарък за всички. Например италианско вино комбинирано с песто, скъп зехтин или оцет балсамико; десертно вино или порто – със сини сирена, висококачествени шоколади, пралини; вино от друга страна – с готварска книга с местна кухня на съответната страна.

3. Чаши за вино
– начинаещите във виното ще оценят този подарък особено високо, защото по всяка вероятност наскоро са разбрали колко голямо значение има правилната чаша. Качествени чаши ще придадат коренно различен аромат и вкус и на средностатистическо вино, а пиенето вкъщи ще се превърне в по-благороден ритуал. Комплект за двама с два вида чаши: за червено и бяло, е напълно достатъчен.
– професионалната чаша е за средно напредналите и маниаците, като например „Le Taster – Les Impitoyables“ на марката „L’esprit & Le vin“;
– ръчната кристална чаша е за всички, които ще я оценят. Такива има на марките Riedel, Zalto и др.

4. Винено преживяване
– за начинаещите – курс за запознанство с виното или основи на дегустацията;
– за средно напредналите – посещение в изба;
– за винените маниаци – частна дегустация.

5. Книга за вино – книгите за вино са толкова много и толкова подробни, че изборът е труден. За всеки интерес и всяко ниво на познание могат да се намерят поне десетина. Тук решаващи са бюджетът и вашата интуиция.

6. Le Nez du Vin – комплект с винени аромати (с 12, 24 и 54 аромата) – ултимативното образователно и забавлително пособие от света на виното, което е по-скоро за напреднали.

7. Собствена лозичка – маниаците мечтаят за живота и славата на winemaker-a (уайнмейкъра). Като собственик на лозичка началото е поставено. Можете да изберете малка лозичка от някоя от пепиниериите, с които работят българските изби или да му “наемете” няколко реда лозя в масивите на някоя изба.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR