Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

кой е Свети Трифон Зарезан

|

Кой е св. Трифон и защо виното е част от историята ни?

Едва ли има много винени региони, които могат да се похвалят с ден на виното. В България съвсем от скоро, по съвпадение на дати и комерсиализация се “вмъкна” празника на любовта: Св. Валентин. И тъй като за българина, особено за винения човек, любовта е всекидневнен повод за празник. Нека се обърнем към традицията и видим какво повелява тя.

На 14 февруари празнуваме Св. Трифон Зарезан. Той е закрилник на винарите, лозарите, градинарите и…кръчмарите. Обичаите са свързани с езически вярвания, че ако на този ден се подрежат младите лози, годината ще бъде благодатна. И тя ще ни радва с богат урожай.

Ясен Бориславов пише, изследвайки историята на празника: „Според обичая на този ден мъжете отиват в лозята и всеки зарязва по три пръчки, а кютуците полива с вино. След молитва за здраве и берекет всички сядат на обща трапеза. Задължително с прясна пита, тутманик, печена или пълнена кокошка, пържени яйца и много вино.“ По отношение на произхода добавя. „Канонизираният от църквата Свети Трифон, чийто празник е на 1 февруари, денят преди Сретение господне, няма нищо общо с онзи Трифон, който народът почита като светец-закрилник на лозарите и винарите и който е част от българската народна митология.“

Независимо от произхода и историята на празника обаче, факт е, че той (дали празнуван в нов стил на 1 февруари или в стар: на 14 февруари) е един от най-почитаните обичаи за винените хора. Той е и повод осъзнато да се обърнем към корените си. Да благодарим на природата, да осъзнаем нейната сила и вдъхновение. Както и да се насладим на чаша хубаво, по възможност българско вино.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR