Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

тероар

|

Какво всъщност е „тероар“?

Французите отдавна говорят за тероар, но знаем ли всички какво означава това? Думата „terroir” буквално обозначава „терен“, но нека отговорим на въпроса защо той е толкова важен в контекста на винопроизводството? В света на виното „тероар“ е една многопластова концепция за отношенията между земя, лоза и човек. За винарите от Стария свят тероарът е философска рамка, на която са подчинени цели закони. Някои от  колегите им от Новия свят казват, че това е химера и пазарен трик, но други са дълбоко убедени, че произходът има значение. Ние вярваме в идеята за идентичността на мястото, от което идва виното и искаме да усещаме различната идентичност на вината от Бордо във Франция и на тези от Калифорния в САЩ например.

Тероарът е връзката между характеристиките на даден селскостопански продукт (качество, вкус, стил) и географския му произход. Освен вино, това касае всичко останало: сирене, ябълки и т.н. Пример за тази симбиоза е уникалността и разпознаваемостта на сирене Рокфор, или фета или пък фава от Санторини.

Нека си представим едно лозе и всичко, което би означавало тероар за него: къде на света се намира то, на какъв климат, на каква надморска височина, с какво изложение, има ли до него океан, река или голям горски масив, върху каква почва, какви са съставът и способността й да задържа вода и топлина, каква е формировката на лозата, кой, от колко време и защо гледа това лозе, кой прави виното от него.

Един нагледен пример: “засадете” един българин да вирее на немска почва. И наблюдавайте как се развива. Адаптира се, бори се, понякога дори се интегрира и става (почти) локален. Но няма как да развие оптималния си характер така, както това би се случило на местна почва, това просто е друг социокултурен климат. Резултатът може да е добър, но със сигурност потенциалът няма да е оптимално разгърнат. Пак ще бъде човек, но с друг нюанс, с други вкусове и преференции. Дори и да вземем историята на домата, пак е валидно същото. Защото тероарът има значение! Каквото и да правят германците няма как да (въз-)произведат истинския вкус на „биволското сърце“. Дори и с внесени български семена… Просто почвата е друга, бактериите и климатът също.

Именно защото е трудно за разбиране и обяснение, оставете се да усетите тероара, консумирайки локални вина: димят, мискет, мавруд. (https://viavinera.bg/магазин/#bgh) Освен споменатите климат, терен и човек, доказано влияние имат и бактериите и микробите, които виреят в почвите и въздуха на дадено място (биогеография). Факт е, че за доста винопроизводители тероарът е водещ маркетингов елемент и едва ли ще бъде неглижиран в бъдеще. Така, че внимавайте за произхода и консумирайте локални продукти! В крайна сметка тероарът може да бъде идентифициран само със сетивата ни. За него не съществува научно обоснована измервателна единица.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR