Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

как успешно да избираме виното

|

Как успешно да избираме вино?

Пазарът изобилства от вина от различни региони, страни, видове и ценови категории и ориентирането в него често ни се струва трудна задача. Има няколко критерия, които могат да ни помогнат за правилния избор на вино и да го превърнат от задача в приятно занимание.

Повод:

Къде ще пиете виното? На терасата, на поляната, на семейна вечеря, на бизнес среща или го избирате за подарък? Поводът е основен ориентир и често първа стъпка при избора на вино. Очевидно е, че за пикник няма да подберем същото вино като за бизнес среща, както и че ако го подаряваме, ще направим разлика дали е за близък приятел, познат или колега. Ще се съобразим и с нивото на този, който ще получи подаръка: начинаещ, любител или напреднал винен ценител?

Бюджет: виното за ежедневна консумация ще има по-малък бюджет от виното за специален повод, т.е. важно е да определим колко е минималният ни бюджет за една бутилка, както и каква е стъпката, с която бихме искали да го надскачаме. Разумно е базовият ни бюджет да се движи между 12 и 20 лева за вино на рафт в по-големите градове.

Храна: продуктите и начинът на приготвянето на храната са чудесен ориентир за избор на вино. Припомнете си статиите ни за комбинация на вино с различни видове храни.

Как работи комбинирането на вино с храна

Вино и салати

Вино и яйца

Вино и суши

Сирене и вино – неразделната двойка I част

Сирене и вино – неразделната двойка II част

География:

Най-естественият избор е да пием вината на собствената си страна, особено ако тя е толкова добър винопроизводител, колкото е България. А иначе правилото за география се прилага когато сме на път или когато приготвяме ястия от нечия национална кухня – комбинацията от местни вина и местни храни винаги е особено удачна.

Вкус, любопитство или изучаване: след натрупването на първоначална база данни, неизбежно настъпва моментът, в който разбирате, че искате да знаете повече, че нещо ви харесва особено много или че никога няма да знаете толкова, колкото ви се иска. Повод за отчаяние няма, а само мотивация за действие – направете си план и започнете да изучавате вината от различни сортове, от различни региони и в различни стилове, налагайки матрицата на гореизброените фактори.

Как да създадете успешна винена колекция можете да прочетете тук – Как да създадем винена колекция?

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR