fbpx
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

повече за цената на виното

|

За цената на виното: заблуди и истини за скъпото вино.

Както при много други продукти, така и при виното високата цена обозначава не само високото качество или репутация на продукта, но и валидира самия клиент.

Кога определяме цената на едно вино като висока и кои са скъпите вина на нашето време? Със сигурност, вина с цена над 50евро се считат за скъпи като горната граница може да достигне до  8000 евро! за бутилка. В този контекст не трябва да забравяме една важна истина, казана от барон Филип дьо Ротшилд: „До 20 евро плащате цената на виното, над 20 – своята”. Но също толкова важна е и друга истина, а именно, че скъпите вина са луксозната стока с най-интензивно растящ пазарен индекс. „The Knight Frank Luxury Investment Index“ показва увеличаване на пазара на скъпи вина с 25% за 2017 година, изпреварвайки предмети на изкуството, бижута, монети, антиквария и т.н. Купуването на скъпи вина отдавна не е просто задоволяване на вкуса на ценителя. С пазарни стойности, които се равняват на тези на апартаменти, коли, дори и яхти, винените колекции са всъщност много добра инвестиция. Кои са вината за една винена колекция и как се изгражда тя, ще разгледаме в отделна публикация, сега обаче нека обясним какво прави някои вина по-скъпи от други?

Факторите са няколко:

– тероар: твърдението, че доброто грозде расте по-добре на хълм върху бедни почви, отколкото в равнина върху богати почви е вярно, макар и опростено. В продължение на векове човекът идентифицира и картографира най-добрите земи за лозя и към тази „Зала на славата“ рядко се добавят нови, т.е. едно е да имате лозе в Бургундия, Шампан или Бордо, друго – където и да било другаде. Добрите земи за лозя са ограничени, границите им не могат да се променят и са неимоверно скъпи.

– сортове: модерната история на вината, възлизаща на вече повече от два века, ни дава достатъчно статистика кои сортове имат потенциал за отлежаване и защо някои сортове са по-скъпи от други. Например цената на каберне совиньон почти винаги е по-висока от тази на мерло.

– дъб: най-търсените вина на света са отлежавали в дъбови бъчви, които често се използват веднъж. Бъчвите са скъпи, защото от един 80-годишен дъб могат да бъдат произведени само 2 бъчви от 225 литра. Най-търсени, заради деликатния начин, по който оформят виното, съответно и най-скъпи са френските, които са два пъти по-скъпи например от американските.

– време: виното е едно от малкото неща в живота, които стават по-добри с възрастта. Отлежаването е ключов фактор за скъпите вина, тъй като времето допринася за по-окръгления и като цяло по-добър вкус на виното, а складирането на вина в продължение на години изисква място и струва пари.

Налагайки тази решетка от фактори върху едно вино е лесен начин да си отговорите на въпроса дали цената му е оправдана или избата иска да ви попита колко смятате, че струвате самите вие.

Единствената заблуда за цената на виното е, че скъпото вино означава автоматично удоволствие.

0
VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR