Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

повече за цената на виното

|

За цената на виното: заблуди и истини за скъпото вино.

Както при много други продукти, така и при виното високата цена обозначава не само високото качество или репутация на продукта, но и валидира самия клиент.

Кога определяме цената на едно вино като висока и кои са скъпите вина на нашето време? Със сигурност, вина с цена над 50евро се считат за скъпи като горната граница може да достигне до  8000 евро! за бутилка. В този контекст не трябва да забравяме една важна истина, казана от барон Филип дьо Ротшилд: „До 20 евро плащате цената на виното, над 20 – своята”. Но също толкова важна е и друга истина, а именно, че скъпите вина са луксозната стока с най-интензивно растящ пазарен индекс. „The Knight Frank Luxury Investment Index“ показва увеличаване на пазара на скъпи вина с 25% за 2017 година, изпреварвайки предмети на изкуството, бижута, монети, антиквария и т.н. Купуването на скъпи вина отдавна не е просто задоволяване на вкуса на ценителя. С пазарни стойности, които се равняват на тези на апартаменти, коли, дори и яхти, винените колекции са всъщност много добра инвестиция. Кои са вината за една винена колекция и как се изгражда тя, ще разгледаме в отделна публикация, сега обаче нека обясним какво прави някои вина по-скъпи от други?

Факторите са няколко:

– тероар: твърдението, че доброто грозде расте по-добре на хълм върху бедни почви, отколкото в равнина върху богати почви е вярно, макар и опростено. В продължение на векове човекът идентифицира и картографира най-добрите земи за лозя и към тази „Зала на славата“ рядко се добавят нови, т.е. едно е да имате лозе в Бургундия, Шампан или Бордо, друго – където и да било другаде. Добрите земи за лозя са ограничени, границите им не могат да се променят и са неимоверно скъпи.

– сортове: модерната история на вината, възлизаща на вече повече от два века, ни дава достатъчно статистика кои сортове имат потенциал за отлежаване и защо някои сортове са по-скъпи от други. Например цената на каберне совиньон почти винаги е по-висока от тази на мерло.

– дъб: най-търсените вина на света са отлежавали в дъбови бъчви, които често се използват веднъж. Бъчвите са скъпи, защото от един 80-годишен дъб могат да бъдат произведени само 2 бъчви от 225 литра. Най-търсени, заради деликатния начин, по който оформят виното, съответно и най-скъпи са френските, които са два пъти по-скъпи например от американските.

– време: виното е едно от малкото неща в живота, които стават по-добри с възрастта. Отлежаването е ключов фактор за скъпите вина, тъй като времето допринася за по-окръгления и като цяло по-добър вкус на виното, а складирането на вина в продължение на години изисква място и струва пари.

Налагайки тази решетка от фактори върху едно вино е лесен начин да си отговорите на въпроса дали цената му е оправдана или избата иска да ви попита колко смятате, че струвате самите вие.

Единствената заблуда за цената на виното е, че скъпото вино означава автоматично удоволствие.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR