Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

География на виното: Южна Африка

|

География на виното: Южна Африка

„Африканско вино“ звучи като оксиморон, но е реалност. Една от много малкото държави на екзотичния континент, в които има условия за отглеждане на качествено вино е ЮАР. И то само в югозападната й част, около Кейптаун, близо до океана.

Южна Африка е най-старата държава от Новия свят на виното, в която грозде се отглежда още от 1659 година, внесено от първите  холандски заселници. Климатичните условия около Кейптаун са подобни на всяка европейска средиземноморска държава, което улеснява винопроизводството. Повечето от регионите са повлияни от благоприятните условия на близостта си до Атлантическия и Тихия океан.

През 1994, в зората на демокрацията, когато кооперативите вече не са актуална икономическа единица, индустрията преживява своеобразен ренесанс. Днес в Южна Африка има повече от 2.800 малки и големи изби, които произвеждат и продават качествено вино в целия свят.

Сортовете, които се отглеждат в ЮАР са предимно френски: совиньон блан, шардоне, коломбар, шенин блан (наричан дълго време Steen), както и червените каберне совиньон, шираз и пино ноар. Парадният сорт все пак си остава пинотаж, който е кръстоска между пино ноар и сензо и има плодов характер с типичните за двата сорта къпини и дим. Друг стил, който е типичен за ЮАР е този на класическите пенливи вина: Méthode Cap Classique (MCC), които по нищо не отстъпват на Шампан, Кава и Франчакорта. 

Регионите в ЮАР са наричани „винени земи“ (winelands). Най-големият и известен от тях е Стеленбош, който би могъл да бъде сравнен с Бордо и като стилове на вината и като климат. Гранитните почви са най-добрата предпоставка за фини червени вина, а песъчливите в западната част на региона: за бели. Стеленбош е и най-старият от всички в страната, закономерно наричан „винена столица на ЮАР“. Само на 30 минути път от Кейптаун, виненият маршрут в региона, който е обявен през 1971 е и своеобразното начало на модерния винен туризъм в ЮАР.

Констанца е известна още от 17 век с производството на десертни и подсилени вина от световна класа, както и на прекрасен совиньон блан. Историческата долина е природен шедьовър със зашеметяващи гледки, на които се радват само 5 винарни с вековна история, регистрирани в района.

Франчоек или „френският“ ъгъл е друг забележителен регион, който, въпреки скромния си размер се е преборил за прозвището „кулинарната столица на ЮАР“. Тук се произвеждат изискани вина във „френски стил“ от френски сортове, а качеството им е безпрецедентно.

Елгин, на юг от Стеленбош е бил дълго време овощният център на ЮАР, но днес е един от модерните винени региони в страната.

Паарл е вторият по големина след Стеленбош, традиционно уважаван заради белите си вина, но в последните години, поради климатичните му особености фокусът е поставен повече върху червените: шираз, каберне совиньон, пинотаж.

Уокър бей, освен с невероятните гледки от танцуващи китове през септември е известен и с вината си. Тук има забележителни Където и да отидете в ЮАР бъдете готови за приказни гледки и още по-приказни вина.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR