Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

|

География на виното: Унгария

Едва ли повечето от вас свързват Унгария с качествено вино, освен с известното десертно токайско, което се радва на световна слава. Преди 100-ина години държавата е била една от най-важните производители в Европа, а токайското вино се е консумирало във всеки кралски двор. В следствие на филоксерата през 1880, двете световни войни и 40-те години комунизъм, Унгария подобно на България загубва лицето си в масова продукция, но напоследък възвръща винената си стойност и се утвърждава като една от най-интересните винени дестинации в Европа. Определено си струва, ако прекосявате държавата да се замислите за дегустация в една или няколко изби.

Доказателство за винената традиция в Унгария са освен това и два много интересни факта: името за “вино” на унгарски е “Bor”, а освен гръцкия и турския няма друг език, в който думата да е с различен корен от латинския “vinum”. Друг интересeн факт е, че заедно с американския и френския дъб, унгарският е един от най-качествените за производство на винени бъчви не само в локален, но и в световен мащаб.

Унгария се намира между същите паралели както, ако си представите територията от Шампан до Северна Рона. На тази площ и климат виреят освен интернационалните и повече от 50 локални сорта. Почвите са разнообразни и варират от вулканични до глинести – несъмнено едно от най-благоприятните за производство на качествено вино.

В Унгария има 22 регистрирани винени региона, а най-известните от тях са вече споменатия Токай, съседния му Егер, Вилани и най-иновативния и малък регион Наги-Шомло, северно от езерото Балатон.

Токай: има такива дестинации, които всеки уважаващ себе си винен любител трябва да посети поне веднъж в живота си, дори само поради факта, че е най-старият винен регион в света. Малката винена област в Североизточна Унгария е една от първите, чийто лозя са класифицирани в качествено отношение (1772 г.) и на чието вино страстни почитатели са не само френските крале, но и руските и австрийски императори и саксонски принцове. В Токай се произвеждат освен популярните десертни вина с благородна плесен и прекрасни сухи вина от 6 от локалните бели сорта: фурминт, харшлевелю, кюверсюлу, зета, кабар и сарга мускатови, а Юнеско го признава като културно и природно наследство. Токай се намира в Североизточна Унгария по хълмовете на (колкото и да е странно за равнинната държава!) планина с вулканичен произход. Това именно прави виното интересно, минерално и уникално. Стилово може да бъде сравнено с хрупкав грюнер велтлинер, полу-сух немски ризлинг или плътно и комплексно шардоне, с преобладаващи аромати на ябълки и влажна кора на дърво.

Егер е съседен на Токай и известен с червените си вина от локални сортове, често купажирани в известното вино Egri Bikavér или „кръвта на бика“. В последното по закон трябва да се съдържат минимум 50 % от сорта кекфранкош или кадарка. Вината са рустикални, с плътно тяло, тъмни горски плодове и много добра киселинност. От скоро в Егер се произвежда и друго вино със защитено регионално наименование от бели сортове Egri Csillag или „звездата на Егер“. Тук условието на купажа е да съдържа минимум 4 бели сорта и най-малко 50% от тях да е от локален сорт като например леянка, киралеянка, фурминт, харшлевелю, зенго или зенит. Крайното вино е много ароматно, цветно, с тропически нотки на ананас, личи и цитруси.

Вилани е меката на каберне фран, но и каберне совиньон, кекфранкош и мерло. На вулканичните почви в най-южния винен регион в Унгария, близо до хърватската граница, се произвеждат комплексни червени вина, достойни дори да надминат качеството на Бордо. Каберне фран тук е толкова елегантен, че намира втората си родина: изразен плод, обло тяло и кадифени танини, касис и малина са основните характеристики на едно от най-елегантните вина от сорта каберне фран в световен мащаб.

Наги Шомло е най-малкият винен регион в Унгария разположен на 300 хектара, на почви отново с вулканичен произход. Черният базалт в структурата им прави вината от там забележителни: опушени и комплексни, белите тук са истинско съкровище. Дълго време местните дори вярват, че вулканичният произход на вината лекува анемия и парализа. Най-известното вино: Juhfark или „опашката на овцата“ е опушено, смело агресивно, пикантно, но и богато на аромати и може да отлежава за дълъг период от време.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR