Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

сицилианското винопроизводство

|

География на виното: Сицилия

Сицилия е регион в Италия, но сама по себе си е толкова уникална, необхватна и разнообразна, че има характеристиките на цяла една държава: голяма територия, различни тероари, стилове, сортове, климатични особености и най-вече: частично вулканични почви.

Сицилия е остров в Южна Италия, който дълго време е бил ключов за древните цивилизации като връзка между континентите. Бил е във владение на гърци, араби, финикийци, италианци. Днес Сицилия е един от най-интересните нови региони в стария винен свят с оптимални условия за (органично) винопроизводство. Както и България, поради голямата си територия засадена с лозя, Сицилия дълго време е обслужвала пазарите за трапезни вина. Преди 10-15 години обаче, това, подобно на България се променя и днес Сицилия е един от най-интересните региони в Италия, а и един от ценените производителите на качествено вино по цял свят. Както в случая с Унгария и нейното Токайско вино, Сицилия е била известна в миналото предимно със сладките си – Москат от Пантелерия и десертни – Марсала – вина.

Сицилия е най-големият остров в Средиземно море, а средиземноморския му климат с почти постоянно слънцегреене и умерени суми на валежите е идеален за винопроизводство. Сухият, топъл климат и морският бриз държат болестите по лозята и съответно използването на химически препарати в приемлив минимум и болшинството от гроздето е от органично земеделие. Освен на грозде, Сицилия е известна с производство и износ на зърнени храни, маслини и цитруси.

Сицилианското винопроизводство

Почвите на острова и планините, от които са формирани те са от важно значение за лозарството на острова. Тези около вулкана Етна са отговорни за минералността на вината от КНП „Etna DOC“. На 80 километра южно пък са планините Иблеи, на които се отглеждат предимно червени вина от областите Сиракуза, Ното, Елоро и Витория. В западната част на острова има по-малко вулканични почви и там са известните Марсала, Алкамо, Контеса и още 10-ина подрегиона.

Основните сортове в сицилианското винопроизводство са предимно локални: червеното Неро Д’авола и бялото Катарато са най-разпространените. Други интересни вина се правят от белите Грило и Инцолия, червените вулканични и минерални Нерело Маскалезе и Нерело Капучо, както и десертните Марсала и Москато ди Пантелерия.

Днес, модерното винопроизводство дефинира цели 23 региона (DOC и DOCG), като най-известните от тях са 3:

Sicilia DOC покрива, образно казано, целия остров с размери 280 на 100 километра. Sicilia DOC съществува официално от 2011 година и може да съдържа само сортовете грило или Неро Д’авола.

Cerasuolo di Vittoria DOCG е единствения регион с гарантирано качество в Сицилия. Той съдържа минимум 50 процента Неро Д’авола и други локални сортове като фрапато.

Marsala DOC е в най-югозападната част на острова и тук се произвеждат подсилени вина от сортовете инцолия и катарато. Подобна на шери, марсала може да бъде от сухо до сладко вино. Прекрасно е не само за консумация, но и за готвене, заради ядковата си плътност.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR