Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

виното в Италия - италианско вино

|

География на виното: Италия

Древните гърци я наричали Oenotria – земя на виното – и наистина то е навсякъде в Италия, не само в географско, но и в историческо, културно и социално отношение. Дали става дума за лозарски площи, производство на вино, износ или консумация, Италия неизбежно е в челните места в света от десетилетия. В производството тя е световен лидер с 48,5 милиона хектолитра за 2018 г., а в износа е на второ място след Испания. Годишната консумация на глава от населението за 2017 година възлиза на 37,8 литра.

История

Древен Рим играе централна роля в историята на виното в Европа. Древните гърци и етруските са първите, които оставят своя отпечатък върху лозарството на полуострова, а Микенските гърци запознават местното население в Сицилия и Кампания с лозарството още през II хилядолетие преди Христа. Възходът на Римската империя е свързан с теоретичен и технологичен напредък в правенето на вино, а влиянието на Рим върху създаването, историята и развитието на важни винени страни като Франция, Германия, Испания, Италия и Португалия е основополагащо.
Упадъкът на Римската Империя нанася сериозен удар както върху количеството, така и върху качеството на произвежданото вино. През Ранното Средновековие Италия търгува предимно с луксозни стоки от Близкия Изток и виното е част от ежедневните потребности на населението, но без търговско значение. Раздвижване настъпва с възхода на Генуезката и Венецианска републики през XI и XII век, който води до цялостен разцвет на икономиката и търговията. Флоренция се етаблира като банкерска столица, кредитирайки търговията в Европа. За замогналите се търговци виното е не само символ на престиж, но и източник на печалба. Не случайно богати банкерски и търговски фамилии като Антинори и Фрескобалди се обръщат към винопроизводството по това време и му остават верни и до днес.

Съвременното италианско вино се ражда доста по-късно, отколкото френското например. Много от световноизвестните днес италиански вина съществуват отскоро във вида, в който ги познаваме: Бароло и Барбареско са сладки вина до края на XIX век; сортът санджовезе влиза в състава на Кианти също в края на XIX век, а Брунело ди Монталчино изобщо не съществува по това време.

География и климат

Дължината на италианския „ботуш“ от Север на Юг възлиза на повече от 1200 км. Страната предлага изключително разнообразие от климатични и топографски зони – от алпийски на север през субтропични в централната част до средиземноморски на юг. Основен отличителен географски белег на Италия са Апенините. Издигайки се от долината на река По, планинската верига се простира по протежението на целия Ботуш, формирайки климатичен и географски гръбнак. В северната част на страната се намират Алпите, които образуват защитна стена срещу идващите от Северна Европа студени въздушни маси. Подходящите за лозарство терени се намират навсякъде в Италия, но от векове лозята се намират по хълмисти терени и речни и планински долини. Почвите са също толкова разнообразни, колкото и климатичните зони, като най-добрите вина на страната идват от варовикови почви: Пиемонт, Тоскана, Фриули. Италия е богата и на подходящите за лозя вулканични почви: в Соаве (Венето), Базиликата, Кампания, Сицилия.

Италия е съкровищница на местни сортове, чиято бройка се оценява на около две хиляди. Някои от най-разпространените са санджовезе, монтепулчано и глера (от която се произвежда просеко), като е важно да се отбележи, че десетте най-разпространени сорта (всеки един с над 10 000 хектара площ) заемат само 38% от лозята, а водещият сорт – санджовезе – едва 8%.

За италианското вино могат да се кажат много неща, но надали има спор, че то принадлежи към световния елит. Разнообразието, което Италия предлага е възхитително и този, който иска да разбере и опознае тази велика винена страна, ще трябва да й отдели поне няколко години от кариерата си на винен откривател.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR