Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

виното в Аржентина - география на виното

|

География на виното: Аржентина

География на виното: Аржентина

Аржентина е петата по големина винена нация в света и първата в Южна Америка (изпреварвайки Чили, Бразилия и Уругвай). Освен това държавата е един от най-важните и интересни винопроизводители от Новия свят. С нейния уникален тероар – предимно високопланински пустини, Аржентина е и мястото, на което виреят едни от най-интересните вина от локални сортове: бонарда и торонтес, както и осиновеният френски малбек, който тук намира своята втора родина. За разлика от френския, аржентинският малбек е по-светъл и интензивен с доминиращи флорално-плодови нотки.

Винарските региони на Аржентина са разположени в западната част на страната, по протежението и в подножието на Андите, между 22° и 42° паралел на Южното полукълбо.

По-голямата част от лозята и виното в Аржентина се намира в западната й част, в полите на Андите, а най-известният винен регион е Мендоса, който е отговорен за повече от 75% от аржентинската винена продукция. Тук се срещат планински и пустинен тероари, които предопределят интензивния вкус на вината. Някои от лозята са на не по-малко от 1500 метра надморска височина, което прави възможно винопроизводството на тези ширини. Малбекът от Мендоса е тъмно, интензивно, мощно и плодово вино с аромати на череши, ягоди и сливи, с меки и обли танини, а когато идва от височинни терени – и с отчетлива свежест. След него се нарежда бонарда с 16% от лозята, като тенденцията е площите й да намаляват.

На север от Мендоса е меката на бялото вино:

Салта, която е и най-високият винен регион в света (2.000-3.000м надморска височина!). Поради близостта до Екватора  височината е единствената причина тук да е възможно винопроизводство. В този регион е и родината на белия крал във виненото царство на Аржентина: торонтес. От него се правят високо киселинни, интензивно ароматни, флорални бели вина. Torrontes е кръстоска между Criolla Chica и Muscat d’Alexandrie и се счита за местен, тъй като досега няма открит европейски еквивалент.

В последните години, поради климатичните промени, е възможно винопроизводството и в по-южни ширини като Рио Негро и Неукен, които са разположени в забележителната Патагония. От тук скоро можем да очакваме пино ноари, които да се съревновават с новозеландските, американските и дори френските си събратя.

56% от насажденията в Аржентина се падат на червени сортове, 19 % – на бели. Останалата част – 25% – се заема от т. нар. розови сортове, чийто зърна подобно на пино гриджо са с цвят на лучена кора. Имената им са Criolla grande, Criolla chica и Cereza и са най-древните сортове вино в Аржентина. Наред с тях в страната се отглеждат известни интернационални сортове като каберне совиньон, совиньон блан, шардоне.

Подобно на Чили, Аржентина е страна с вековна винарска история, която гледа устремено напред, променяйки представите на света за нейното вино. Обемите, с които работи, винаги ще й отреждат място сред производителите на атрактивни вина за ежедневна употреба и съотношението им „цена-качество“ икономически погледнато ще продължава да бъде по-добро, отколкото на което и да е европейско вино.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR