Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

География на виното: Австралия

|

География на виното: Австралия

География на виното: Австралия

Не трябва да забравяме преди всичко, че Австралия е цял континент. Тук говорим за петата по големина световна винена индустрия по отношение на износ на вино, което прави около 800 милиона бутилки годишно или 60 процента от цялата продукция на страната.

Винопроизводителните райони в Австралия заемат обаче само 5 % от  територията. Те са концентрирани в една малка част от континента, където климатичните условия позволяват да се отглежда грозде. Това са Югоизточна Австралия около градовете Аделаида, Мелбърн, Сидни, Канбера, остров Тазмания. Както и Западна Австралия (Маргарет Ривър). Сортовете, както и в други региони от Новия свят, са предимно интернационални, внесени от имигранти. Парадният шираз e следван от шардоне (само тези два сорта са отговорни за 44% от цялата австралийска продукция). Още каберне совиньон, мерло, гренаш ноар, мурведр, семийон, совиньон блан, пино ноар, ризлинг. Както казва Питър Лемън, един от най-известните производители в Бароса: „когато Господ е създал шираз, той определено си е мислил за Австралия“. Сортът тук се винифицира в най-различни стилове: от по-хладни региони идват вина в стила на Северна Рона във Франция (Yarra Valley и Adelaide Hills), а McLaren Vale, Barossa и Clare са типични за вината от Новия Свят: плодови, мармаладени, експресивни, плътни. Австралийците експериментират и с нестандартни сортове като албариньо, вердехо, санджовезе, дори и с грузинското саперави. На етикетите на вина обикновено пише сорта, който по закон трябва да е не по-малко от 85 процента.

В Австралия има около 2000 винарни, които по мащаби са далеч по-големи от тези, които съществуват в Стария Свят. Само четири от тях (Foster’s, Constellation Wines, Pernod Ricard и McGuigan Simeon Wines, заедно със семейната Casella Wines) са отговорни за около 60 % от цялата австралийска винена продукция.

Още от география на виното: Австралия
Основните региони за винопроизводство в Австралия са концентрирани в Южна Австралия, около Аделаида, и противно на очакванията за ниско качество, поради голямото количество, всъщност тук са най-елегантните и скъпи вина:

Бароса вали

Бароса вали се намира на север от Аделаида и е една от първите винопроизводствени области в Австралия с едни от най-старите насаждения със шираз: 150-годишни лозя, стоящи на собствени корени (тук не е имало филоксера). Поради доста горещия си климат в Бароса се отглеждат главно червени сортове, а в по-хладните части – семийон и ризлинг.

Клеър вали, на север от Бароса е по-хладен регион, идеален за ризлинг, шираз и каберне совиньон.

МакЛарън вейл пък е облагодетелстван от морските бризове и специализира в свежи бели като совиньон блан и шардоне. Но тук има и достойни вина от сортовете каберне совиньон и шираз.

Хълмовете на Аделаида пък са друг регион, на границата с едноименния град, в който отново, подобно на МакЛарън климатът е по-хладен, което определя и свежия стил на вината.

Нов Южен Уелс

Със столицата си Сидни е на второ място по производство с цели 31 процента от продукцията в страната. В Риверина има по-скоро трапезни вина, но двете достойни за споменаване области тук определено са нисък и висок Хънтър вали. Това са исторически винени региони, които са с различен климат, поради различната си отдалеченост от океана. Сортовете тук са предимно семийон и совиньон блан.

Друг важен регион в Австралия е щата Виктория, около Мелбърн. Тук са и известните Морнингтън и Яра Вали, в които пино ноар намира своята втора родина след Бургундия. Тук се намира и остров Тазмания, от където идват прекрасни пенливи, шардонета и совиньон блан, както и вълшебни пино ноари.

Западна Австралия, около град Пърт, е новата звезда на австралийския винен небосклон. Наред с мерло и каберне совиньон, тук има забележителни бели, като шардоне и совиньон блан, които могат достойно да застанат до френските си събратя.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR