Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

какво е Вионие

|

Вионие: елегантният бял изкусител

До скоро неизвестен, а до 1960 година почти изчезващ, сортът вионие се съживява най-вече благодарение на калифорнийски и австралийски винопроизводители. След 1980 година набира симпатии на световно ниво, а в България той едва ли не открива своя втора родина. За първи път е споменат в Северна Рона във Франция (1781 година), където е и един от трите емблематични сорта за региона наред с марсан и русан, като все пак носи славата на най-добрият от триото.

Някои теории смятат, че сортът е с хърватски произход и е бил донесен във Франция от император Пробус. Други твърдят, че името на сорта може би има келтски произход (vidu, което означава дърво), трети – че то по-скоро идва от град Вион във френския Савой. Последните ДНК-анализи от 2008 година доказват роднинската му връзка както със сира, така и със сортовете Freisa и Nebbiolo от италианския Пиемонт.

Рядък сорт, произхождащ от апелацията Кондрию (Condrieu), сортът вионие обича слънцето и трудно вирее в хладни региони.

Ароматен, с цветисти нюанси на фрезия, ирис и жасмин, с мощно и плътно тяло и с плодови вкусове често на праскова, кайсия или мандарина. Има два предпочитани ферментационни стила: вионие в нова бъчва или изцяло без дъб. В първия случай се получава кремообразна текстура и аромати на карамфил и ванилия. Когато отлежава само в стоманени съдове, във вионие доминират споменатите цветисти нюанси. Сравняват го с пино гриджо или шардоне, но сортът вионие определено има своя специфичен характер: цветист, с високи алкохоли и средна до ниска киселинност.

Синоним на сорта са вината произвеждани в Кондрю (Condrieu) и Шато Грие (Chateau Grille) в Северна Рона, които са деликатни и фини с минерален характер. В повечето случаи тези вина отлежават в дъбови бъчви, като при Шато Грие този процес е по-продължителен и в следствие вината имат потенциал за десетилетия в бутилката. Друг емблематичен регион за вионие е Кот Роти (Côte-Rôtie) отново в Северна Рона, където по закон е позволена коферментация с до 20% грозде от Вионие при производство на червени вина от сира.

Сортът е разпространен в САЩ, Аржентина и Южна Африка, но несъмнено от страните от Новия свят намира “най-добра почва” в Австралия, където 70% от всички бели насаждения са с вионие.

За да се комбинира флоралността на сортът вионие с храна, често се добавят подправки или плодови елементи. Почти с еднакво тяло с шардоне и русан, вионие си партнира с морски храни, червени и бели меса и пикантни ястия от индийската, тайландската и мароканската кухня. Добра комбинация се получава с пиле с прасковен сос, или ризото с гъби и шафран. От сирената, подходящи са бри и грюер, както и всякакви видове фондю.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR