Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

виното и здравето

|

Вино и здраве: френски парадокс?

В края на 20 век отношението към виното е просто като към алкохол, докато през 1991 година френският лекар д-р Серж Рено не представя изследванията си в гледаното в цяла Америка предаване “60 seconds” на CBS.

Те показват, че във Франция има с 40% по-малко инфаркти в сравнение със САЩ, въпреки, че французите се хранят „нездравословно“ (диетата им включва предимно тестени изделия, масло, пълномаслени сирена, гъши дроб и т.н.), извършват минимална физическа активност и пушат. На какво се дължи това? На начина им на хранене – бавно и с умерени порции – и на ежедневния им прием на червено вино. На следващия ден оборотът от продажби на френско червено вино в САЩ се покачва с 40%. По-късно явлението бива наречено “The French Paradox” и досега остава най-доброто обяснение за този феномен. 27 години по-късно процентът на сърдечно съдови заболявания във Франция е на най-ниското си ниво от десетилетия и за пореден път е значително по-нисък от този в САЩ.

Все пак кое прави червеното вино полезно -Вино и здраве?

На първо място това е веществото ресвератрол – съединение от групата на фенолите. Фенолите са широко разпространени в природата и имат висока способност за улавяне на свободни радикали и поради това биват използвани от растенията като част от собствената им имунна защита. Различните растения образуват различни феноли, а лозата – ресвератрол, който я защитава от UV-лъчи, бактерии, гъби; нещо като естествен антибиотик. Ресвератролът е изключително рядко срещаща се субстанция, освен в лозата по-значими количества от него съдържат само фъстъците и някои редки видове горски плодове. Ресвератролът се съдържа в чепките, зърната и най-вече в ципата на гроздето. Червеното вино съдържа средно 10 пъти повече ресвератрол от бялото вино. За формирането на този специфичен фенол в червеното вино от решаващо значение са мацерацията и ферментацията: средното количество в литър вино е 5-6 мг, но някои вина съдържат около и над 15 мг. Най-много ресвератрол съдържа виното от пино ноар. Каберне совиньон и мерло също съдържат значителни количества. Освен от сорта, количеството зависи и от обкръжаващата среда: при променлив климат се натрупва повече ресвератрол, защото лозата има по-голяма нужда от защита срещу въздействията на околната среда.

Франция има също така и един от най-ниските проценти на затлъстяване в Европа, който отново се обяснява с умерената употреба на червено вино и не толкова с приема на нискомаслени храни, колкото с правилния начин на хранене. Храненето е социален ритуал за французите, а не състезание по бързо поглъщане на огромни порции, какъвто е случаят в САЩ. Споделянето на добра храна и чаша вино със семейство или приятели е важен хедонистичен елемент от социалния живот на французите; акцентът се поставя върху общуване и наслада, а не просто върху приемане на калории. Това прави възможно бавното, осмислено хранене, придружено не просто от алкохол, а от вино, което носи значителен културен и социален заряд.

Изследване на университета Purdue от 2012 идентифицира допълнителна субстанция в червеното вино от групата на фенолите, наречена Пайсетанол (Piceatannol), която подтиска формирането на нови мастни клетки и блокира способността на инсулина да складира мазнини. Други изследвания откриват, че потребяващите червено вино в умерени количества имат най-нисък процент на коремни мазнини от всички любители на алкохола.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR