Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

вино и десерти

|

Вино и десерти

Добрият десерт е кулминацията на всяка една вечеря и заслужава специално внимание. След като сме се потрудили да подберем подходящото вино към всяко едно от ястията, няма причина това да не се случи и с десерта. Задачата не е лесна, защото категорията е обширна и обхваща разнообразни аромати и вкусове. Все пак, основното правило за успешна комбинация на вино и десерти е, че виното винаги трябва да е по-сладко от десерта! В ролята на подходящи партньори за десертите влизат вината с остатъчна сладост или десертните. Втората група е по-честият избор, тъй като обхваща повече стилове и предлага по-голямо разнообразие на аромати и текстури.

Десертните вина се разделят на две основни групи:

а) благородно сладки

Най-известните от тази група са Сотерн, Токай, Vin Santo и немските и австрийски десертни вина, получени с или без участието на благородната плесен “Botrytis cinerea”

б) подсилени вина 

Такива, при които ферментацията е прекъсната чрез добавянето на алкохолен дестилат, в резултат на което освен значителна сладост те притежават и висок алкохолен процент (17%-19%). Такива вина са шери, порт, мадейра, марсала и френските vins doux naturels (Muscat de Beaumes-de-Venise, Muscat de Rivesaltes, Muscat de Frontignan, Banyuls, Maury).

Вино и десерти  

Първата група вина е добър избор към не особено сладки десерти, притежаващи балансираща киселинност: чийзкейкове, печени плодове, плодови пайове, десерти с бишкоти, крем карамел. Към тези десерти подхождат добре и полусухите ризлинг, гевюрцтраминер или шенин блан.

Високоалкохолните вина хармонират прекрасно с тежката артилерия на шоколадовите десерти – мусове, пайове, суфлета и т.н. Алкохолът от течността създава впечатлението за плътност и сладост, а интензивните нотки на препечени ядки и сушени плодове в ром допълват идеално шоколада.

Ето някои конкретни предложения за идеалната комбинация вино и десерти :

 • чийзкейк – Сотерн, гевюрцтраминер или ризлинг с остатъчна сладост;
 • шоколад и шоколадови десерти – винтидж порт, десертни вина от червени сортове, шери, Recioto della Valpolicella, Banyuls;
 • цитруси – подсилени вина от мускат – Muscat de Beaumes de Venise, Muscat de Frontignan, Moscatel de Setubal;
 • кокос – Сотерн, вина от късна реколта, ризлинг Beerenauslese;
 • дребни сладки, петифури – всички десертни вина, особено италианското Vin Santo;
 • тирамису – сладка малвазия;
 • свежи или сушени плодове – Moscato D’Asti, вина от късна реколта;
 • плодови пайове и тарталети – гевюрцтраминер или пино гри от късна реколта, Сотерн, немски и австрийски десертни;
 • пайове с мед – „сламени“ вина (Strohwein, Schilfwein, Vin de Paille, straw wine), а също и полусухо шампанско;
 • пайове с ядки (орехов, бадемов) – Шери Олоросо, Мадейра;
 • сладолед – невъзможната връзка, но все пак опитайте с най-сладкото шери – Pedro Ximénez;
 • сорбе – целта на сорбето е да изчисти небцето и да го подготви за следващите вкусове. Добавяйки вино, ние натоварваме вместо да облекчаваме сетивата, така че тук е добре да се въздържим от него.

Вижте повече за сорта Розе тук.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR