Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

Винени класации и конкурси

|

Винени класации и конкурси

Винените класации и конкурси са важни и за производителите, и за потребителите. Те дават стойностна оценка на работата на лозари и винари, а ориентировъчната им помощ за клиента в морето от вино е безценна.

Винената класация посочва едни вина за най-добри, а други – за по-малко добри въз основа на определени критерии и тя изразява мнението на хората, които са я съставили. Целите на винените класации са да подпомогнат развитието на пазара. Също така да ориентират купувача и да дадат обратна връзка на избите за тяхната работа. Класациите се изготвят от комисии. Тъй като дори и да се стремят към максимална обективност, дегустаторите са хора и оценяват със сетивата си. Добре е крайната оценка да изразява мнението на поне 5 човека и в нея да е включена максимална доза статистика и математика. Избите и крайните клиенти трябва да се ориентират в множеството винени конкурси и класации. Трябва да се информират за репутацията на комисията и нейната правдоподобност – кои са членовете й, каква е тяхната професионална подготовка, дегустационен опит и т.н.?

Винената класация обикновено обхваща период от година и вината за нея се оценяват в рамките на цялата година, докато конкурсите имат състезателни кръгове, пак в рамките на година, за които избите изпращат проби. В известна степен винените класации и конкурси са конкуренти за вниманието и парите на потребителите.

За крайния клиент значение имат два типа класации: тези за местни вина и тези за интернационални

За първата категория правилните класации са водените от местни винени медии, тъй като не можем да очакваме например французин да познава румънските вина по-добре от местните дегустатори. За световния винен пазар особено престижни се считат класациите и високите точки присъдени от Робърт Паркър, Джансиз Робинсън, американското списание „Wine Spectator”, британското “Decanter”.

На кой винен конкурс да участва дадена изба зависи от целта й – престиж или навлизане на определен пазар. Втората причина е по-основателна, защото вече се знае, че по-голям престиж на вината придават точките от класации, а не медалите от конкурси. Медалът от конкурс валидира виното в очите на винените търговци на конкретен винен пазар. Светът на виното изобилства от конкурси: International Wine Challenge, International Wine & Spirit Competition, Mundus Vini, Concours Mondial de Bruxelles, Decanter World Wine Awards, Sommeliers Choice Awards, USA Wine Ratings, San Francisco International Wine Competition и много, много други.

Виното е силно емоционална напитка и дегустирането е процес, при който 100%-ова обективност е невъзможна. И това е интересното и загадъчното в него – че то е  различно за всекиго. Важно е да не забравяме, че основната роля на виното е да доставя сетивно и интелектуално удоволствие.

От самото начало Via Vinera се оценява високо в световен мащаб и се отличава на винените конкурси:

Сезонът на интернационалните признания за Via Vinera e открит

Световно признание за вино на Via Vinera

Сезонът на интернационалните признания за Via Vinera продължава

Via Vinera завладява и азиатските сърца

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR