Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

Робърт Паркър

|

Винени икони: Робърт Паркър

Робърт Паркър е считан за жива икона на винената критика, а освен това е и чевръст адвокат с отличен бизнес нюх. Факт е, че всяка година светът на виното затихва в очакване на неговата оценка за поредната реколта.

Робърт Паркър

­Винарите го уважават, но и се страхуват от него. Тъй като добра оценка от Паркър може да изстреля цената на виното им в незнайни висини, но една лоша може да навреди значително на репутацията им.

Потребителите също имат противоречиви чувства по отношение на американския критик. Тези, които пият вино по-рядко и тези, които нямат време или желание да формират собствена преценка са благодарни на Паркър и се доверяват на оценките му безрезервно. Тези, които се интересуват от вино се делят на две групи. Едната зачита и уважава оценките му и често си купува вино с много точки, дадени от него. Другата като че ли се чувства длъжна да формира собствено мнение, ако може различно от това на винени икони като Паркър.

Независимо дали сте производител или потребител е полезно да знаете кой точно е той.

Робърт Паркър е роден на 23 юли 1947 г. в Балтимор, щата Мериленд, САЩ. Завършва с отличие Университета на Мериленд с основна специалност „История“ и втора специалност „История на изкуството“. Завършва и Юридическия факултет в същия университет. През следващите десет години той работи последователно като адвокат и главен съветник на банковата група „Farm Credit Banks“ в Балтимор. На 9 май 1984 г. напуска консултантската си позиция, за да посвети цялото си внимание на хобито си: виното.

Интересът на Паркър…

Интересът му към напитката датира от 1967 г., когато прекарва един месец в Страсбург, Франция, на гости на своята приятелка (която междувременно е негова съпруга от 30 години). През 1975 г. той започва да премисля идеята да пише за виното и да основе свой собствен, „независим справочник за потребителя“. Чрез него иска да запълни дупката в оскъдността от надеждна информация за виното. Приятелите и семейството му са на мнение, че той трябва да даде приоритет на адвокатската професия. И че винената журналистика е романтично, но недоходоносно занимание.

Въпреки това, през 1978 г. концепцията му за специализирано издание за вино е готова. Първият, безплатен, брой на The Wine Advocate („Адвокат на виното“) бива изпратен на списък от клиенти, закупен от търговци на едро на вино. Броят на абонатите през август 1978 г. възлиза на по-малко от 600. Двайсет години по-късно The Wine Advocate има над 40 000 абоната в САЩ и в 37 други страни. Счита се за най-влиятелното издание, формиращо покупателните навици за вино на потребителите по цял свят.

Паркър създава своя система за оценяване на вината:

100-точковата система, която днес се счита за стандарт в оценяване на виното и за която сме ви разказали по-подробно в статията ни „Точките във виното“.

Робърт Паркър е единственият винен автор и критик, удостоен с най-високи държавни почести от двама френски и от един италиански президент. Именно Жак Ширак го прави Кавалер на ордена на почетния легион. A Франсоа Митеран – Кавалер на националния орден за особени заслуги. През 2002 г. Паркър става и рицар на Националния орден за заслуги на Италия.

През 2019 година Робърт Паркър се оттегля официално от The Wine Advocate. Като оставя дегустациите и статиите изцяло в ръцете на своя висококвалифициран екип. Екип, състоящ се от едни от най-добрите винени специалисти на планетата.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR