Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

Коктейли с вино?

|

Коктейли…с вино?

Ако сте от хората, които разреждат виното с лед, вие определено сте потенциален фен на винените коктейли. И вместо да го разводнявате, бихте могли да направите нещо много по-интересно: има десетки варианти за удачни комбинации с плодове, ликьори, битери и други, които биха направили консумацията на вино истинско удоволствие.
И не, не говорим (само) за сангрия. Има далеч по-интересни рецепти, които трябва да са част от офертите на всеки уважаващ себе си (винен) бар.

Исторически погледнато, следите на първите винени коктейли са някъде в Европа, когато са смесвали вино със сок, газирана вода и понякога захар: това са така наречените „Spritzer“. През 80-те години на 20 век започва дори производството им в бутилиран вид.

За щастие, това не е единственият “винен коктейл”. По дефиниция основата на всеки един коктейл е дестилиран алкохол, захар и горчива добавка (битер или bittered sling) и въпреки, че тази комбинация вече има милиони вариации, от нея се вижда колко универсално може да бъде виното, отговаряйки на всяко от изискванията: дестилирано (бренди), сладко или газирано (пенливо), или горчиво (вермут). Виното, или всяка направена от него напитка, добавя мекота и свежест в комбинация с високо алкохолни флуиди.

Следвайки последните тенденции, една от които е консумацията на нискоалкохолни напитки, коктейлите с вино определено изживяват апогей. Ренесанс изживява и вермутът, който е в основата на много класически коктейли. Ето едни от класическите комбинации с вино, които всеки любител трябва да е опитвал поне веднъж, или поне да знае какво съдържат.

NB! Има само 4 стила вино, които се използват в стандартните коктейли: пенливи, шери, червено и десертни вина (включително и вермут, който спада към подсилените, ароматизирани вина).

Сангрия
Класическо питие от винените коктейли за летните дни, родено в Испания. В основата му са вина от сортовете гарнача или темпранийо, а добавките са плодове, в зависимост от сезона, подсладители и бренди. Името на коктейла означава „кръв“ на испански, а причината за него е червеният му цвят. Днес креативността позволява многобройни вариации на сангрията, използвайки бяло или пенливо вино, ром, ликьор, шери или плодов сок.

Белини (Bellini)
В Италия има традиция известните бели праскови да се мариноват във вино. Белини е изражение на тази традиция, като към пюре от бели праскови се добавя просеко. Коктейлът е представен за първи път в прочутия Harry’s Bar във Венеция през 1945 г. Кръстен е на локалния художник Джовани Белини заради мекия розов цвят, типичен за повечето негови картини. Сервира се в предварително изстудена чаша тип флейта като първо се налива виното и след това се добавя пюрето.

Мимоза (Mimosa)
Мимоза се сервира във винена чаша върху лед, в съотношение 1:1 шампанско и портокалов сок. Като пенлив елемент е възможно да използвате и испанската кава или италианското просеко.

Кир Роял (Kir Royale)
Подобно на Мимоза, Кир Роял е френски коктейл, измислен от монахът Феликс Кир по време на Втората Световна Война. В основата е crème de cassis (ликьор от касис), който дава свеж аромат на горски плод, а другата съставка е шампанско.

Шприцер (Spritzer)
Прост и класически: шприцер е просто смесване на вино (бяло или розе) със сода.
Тук може да се варира с вкусовете, в зависимост от вида и сорта на виното. Дори вариации с полу-сухи вина биха доставили удоволствие на любителите на по-сладкия вкус.

Калимочо (Kalimotxo)
Kalimotxo (“Калимочо”) е популяризирано в северна Испания (Баския), като за него най-подходящ избор са вина от сортовете гарнача, темпранийо или монастрел. Вкусът се определя отново от само две съставки, едната от които – малко нестандартна и неочаквана: кока-кола. Историята на коктейла е парадоксална: няколко баски тинейджъри просто искали да подобрят вкуса на червеното вино, добавяйки му кока-кола.

Както става ясно, комбинациите могат да бъдат безброй. Опитайте и вие да експериментирате с вкусове и да откриете своя летен винен коктейл! Няма грешни комбинации, има просто различни вкусове, а виното позволява на всеки от нас да задоволи своя. Все пак не подценявйте качеството на виното за винените коктейли. За добър коктейл ви е необходимо качествено вино !

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR