Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

винарството в Бордо

|

География на виното: Бордо

Намиращото се в Югозападна Франция Бордо е един от най-прочутите винарски райони в света. Най-важната френска апелация за качествени вина. Във винено отношение Бордо има по-голямо историческо, културно и пазарно значение от цели държави. A изучаването на и профилирането във вината му може да отнеме по-голямата част от професионалния път на много търговци, винени журналисти и дегустатори.
Бордо е най-голямата област за вина с деклариран произход (АОС). Разполага с повече от 120 000 хектара лозови насаждения, повече отколкото цяла Германия. В лозята преобладават червените сортове. А средната годишна реколта възлиза на 6 милиона хектолитра.

История, география и климат

Това, което знаем за историята на винарството в Бордо е, че през XI и XII век то вече се е наложило като най-значителното пристанище на днешна Югозападна Франция. Многобройните кораби, които акостират по бреговете на Жиронд имат нужда от вино. Иначе специализиралата се в зърнени култури област, открива новото си амплоа – виното.

Особено важната роля в историята на Бордо играе сватбата на Елеонора Аквитанска и Хенри Плантадженет, бъдещ крал на Англия и Нормандски херцог. През 1152 г. Елеонора носи като зестра Гаскония и огромна част от Югозападна Франция, включително и Бордо. В продължение на 3 века Бордо е под английско управление и ако не друга част от икономиката на региона. То със сигурност винарството извлича огромни ползи от жадния английски пазар.

Другата важна подробност от историята на Бордо е намесата на холандските търговци, които през XVII век пресушават блатата около Медок. На тази намеса днес дължим съществуването на най-великите вина на Франция.

В по-голямата си част лозята на Бордо са равнинни и рядко се издигат на повече от няколко метра над морското равнище. Важно разделение по отношение на географията. Но най-вече по отношение на стилистиката на вината, е това на Ляв и Десен бряг (Rive Gauche и Rive Droite). На Левия бряг на естуара Жиронда и в последствие по бреговете на река Гарона са разположени областите Медок и Грав. На Десния бряг на Жиронда и по бреговете на река Дордона се намират Сент Емилион и Помрол. Помежду им се намира областта Entre-Deux-Mers (“Между двете морета”).

Климат на Бордо

Мекият климат на Бордо е особено подходящ за отглеждането на лозя. Той е силно повлиян от затопления от Гълфстрийм Атлантически океан. Както и от водната маса на трите реки. Регулиращата им роля се изразява в предпазване на лозята от измръзване през зимата и пролетта и в охлаждане през лятото. Пролетта е мека и влажна, лятото е топло, понякога буреносно, с редки валежи. Есента е дъждовна, зимата – мека. Именно обилните валежи по време на беритбата са главната опасност за реколтата в Бордо. В районите, в които специалитет са десертните вина, ранните утринни мъгли са желано явление за подпомагане образуването на благородната плесен „Ботритис синереа“.

Официално разрешените сортове в Бордо са каберне совиньон, мерло, каберне фран, пти вердо, малбек и карменер за червени вина и семийон, совиньон блан и мускадел за бели вина. Едно Бордо, независимо дали е червено или бяло, традиционно е купаж.

Състав на червеното Бордо

В състава на червеното Бордо винаги участват мерло, което придава на купажа мекота и комплексност и/или каберне совиньон, което дава структура, аромат и потенциал за отлежаване. Понякога, особено във вината от Десния бряг, се включва и каберне фран. Който при добра зрялост е известен с елегантните си аромати и мекота. Пти вердо се използва в минимални пропорции (около 5% от купажа), главно в Медок, за структура, цвят и богатство на ароматите. Родината на малбека, наричан тук още Cot или Pressac, са апелациите от Десния бряг Côtes de Bourg и Blaye. Вината от него са интересна находка за винените любители с плътните си, мощни и ароматни тела. Карменерът има само символично значение.

Семийонът

Основен сорт за сухите бели вина и благородно сладките Сотерни е семийонът. Който се купажира най-често със совиньон блан. Совиньон блан играе главна роля в сухите бели вина от Graves (в контакт с дъб) и от AOC Entre-deux-Mers (в свежата си, ароматна версия). Мускаделът участва символично в белите купажи и им придава деликатни цветисти нотки, баланси и заобленост.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR