Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

Бренди – нов прочит и завръщането на дестилирания плод

|

Бренди – нов прочит и завръщането на дестилирания плод

Името „бренди“ идва от холандските brandewijn и gebrande wijn и означава изгорено, огнено или дестилирано вино. Съвсем просто казано, то е спиртна напитка, получена от дестилирането на вино, която обикновено съдържа алкохол между 35 и 60%. Някои брендита са отлежавали в дървени бъчви, други са оцветени с карамел, трети – с комбинация от двете. Принципно терминът „бренди“ обозначава спиртна напитка, получена от ферментацията и на други плодове като ябълки, череши, сливи, круши и праскови, но за тези напитки, и за да се различават от гроздовото бренди, се е наложил наименованието „eaux-de-vie“.

Често срещани са и брендитата от гроздови джибри, към които спадат балканската ракия, италианската грапа и грузинската чача. Като е важно да се отбележи, че горните три категории могат да се произведат и от дестилиране на грозде, а не джибри.

Най-известните брендита

Може би най-известните брендита на света са френските коняк и арманяк (това е първата дестилирана спиртна напитка във Франция) и писко от Перу и Чили. Принципно брендито се класифицира според възрастта, но регулациите варират в различните страни. Най-често срещаните са:

– 3 звезди или V.S. (very special): бренди, отлежавало поне 2 години;

– V.S.O.P. (very superior old pale): отлежаване от поне 4 години

– X.O. (extra old): отлежаване от минимум 6 и ½ години

– Hors d’age (без възраст) или vintage (реколтово): при първото имаме отлежаване от и над 10 години, но конкретната възраст, както показва името, не е известна; при второто реколтата е отбелязана на етикета.

Брендито винаги се е считало за дижестивна напитка за възрастни господа. Но всъщност от два века насам то е неотделима част от коктейлната култура. Съвременният свят го преоткрива като съставка в класическите коктейли Сангрия, Sidecar, See breeze, Metropolitan, B&B, Brandy Alexander, Brandy Cocktail и Champagne Cocktail. Но и като участник в по-експерименталните Brandy Old Fashioned, Blueberry Mojito, Last Resort и The Original Sazerac (който всъщност е един от класическите коктейли с коняк, датиращ още от средата на XIX век).

Как да пием бренди: старите брендита се пият чисти. По-младите се чувстват най-добре в коктейли и подобно на уискито, което бележи завръщане в чашите. Брендито е зад ъгъла, за да ни припомни аромати и вкусове от преди векове.

У нас баровата култура преоткрива ракията като съставка за коктейли и с това не оставаме по-назад от градове като Лондон, Париж и Ню Йорк или Сан Франциско. Коктейли като Кайпирошка и Блъди Мери получават нов прочит. Но най-интересното е, че се създават и нови, авторски рецепти.

 

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR