Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

Бели винени сортове

|

Бели винени сортове: Асиртико или малко повече за перлата на Гърция

Дори често да пътувате до и из Гърция, едва ли сте се замисляли, че през последните години в южната ни съседка има революция на локалните сортове и много качествени вина от тях. Несъмнено обаче кралят на всички тях е бялото асиртико част от бели винени сортове.

Роден на остров Санторини, асиртико е преоткрит и възроден като сорт от  за направата на качествено вино едва през последните 20 години. Подобен на ризлинг по стил, но много по-комплексен и минерален, сортът е новият хит за съвременния винолюбител. Той е един от онези редки бели сортове, които могат да виреят в много горещ климат и въпреки това да осигурят висока, хрупкава киселинност в крайния продукт. Тъй като Санторини обаче отеснява за големия (световен) интерес. Асиртико започва да номадства из цялата държава. Показвайки различни лица и стилове, в зависимост от тероара, но оставяйки верен на себе си. Независимо от вариациите в ароматите: висока киселинност, минералност и плътно тяло!

Санторини несъмнено е уникално място. Някои дори твърдят, че съживяването на винените традиции и превръщането на Гърция отново в една от водещите нации се дължи предимно на популярността на сорта асиртико. Островът възниква след експлозия през 1672 преди Христа, която променя световния климат за повече от две години. Това обаче превръща мястото в уникален тероар. Почвите са композиция от вулканични наслагвания, което определя и уникалността на вината.

Асиртико

Асиртико е един от най-благородните и качествени бели винени сортове не само в Гърция, но и в световен мащаб. От него само на Санторини се произвеждат както сухи (в бъчва и инокс), така и сладки вина (вин санто). Цели 70 процента от всички насаждения (1.100 хектара) на селскостопански култури там са с този сорт. Някои от лозята, повечето от които са уникални храстовидни насаждения, обградени с кошници, които пазят от силните ветрове, са над 300 годишни! Заедно с този факт, както и благодарение на уникалната вулканична почва, асиртико е кралят на белите сортове. Който има всички характеристики на перфектното вино. А именно висока киселинност, минералност и соленост, плътно тяло, комплексност и изразен цитрусов аромат, както и нотки на мед и праскови. Тези характеристики правят от сорта и един от най-дълголетните бели вина в целия свят. Освен, че с времето виното има много по-висока пазарна стойност, то остарява с финес.

Вероятно това е сортът, който прави най-голяма революция не само в света на гръцкото, но и на световното вино. Толкова ценен, че след като е преоткрит преди 15 години за направата на качествено вино. Цената на килограм грозде расте десеторно: от 50 цента на 5 евро. А една бутилка от него трудно може да бъде намерена за по-малко от 20 евро. Но определено си заслужава.

През последните 25 години асиртико се засажда в цяла Гърция. Драма, Кавала, Аминдеон, Пелопонес, Островите Крит, Лимнос, Парос, дори Самотраки се борят за славата на следващите Санторини-та. Вината от континентална Гърция и Крит са по-ароматни и с по-дискретна киселинност. Често се купажират с локалната малагузия или френските совиньон блан или семийон за балансиране на киселинността и добавяне на повече аромати на тропически плодове, праскови и подправки.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR